Kestävä yrittäjyys alkaa yrittäjän hyvinvoinnista. 

Olen henkilökohtaisesti todennut, että yrittäjän matka kohti kestävää liiketoimintaa ei perustu pelkästään taloudellisiin tai strategisiin tavoitteisiin – se alkaa ihmisestä itsestään. Vaikka usein puhutaan liiketoiminnan kasvusta, kannattavuudesta, myynnistä ja asiakasvirroista, ei pitäisi unohtaa puhua paljon tärkeämmästä: yrittäjän omasta hyvinvoinnista. Jos yrittäjä ei voi hyvin, ei voi hyvin yrityskään.

Hyvinvoiva yrittäjä jaksaa kehittää liiketoimintaansa, ottaa riskejä ja kohdata arjen haasteet. Mistä yrittäjänä voi tietää voiko hyvin? Mitä hyvinvointi edes tarkoittaa? Tässä blogitekstissä sukellamme siihen, miten yrittäjä voi vahvistaa omaa hyvinvointiaan..

Luokittelen hyvinvoinnin neljään eri kategoriaan: fyysiseen, sosiaaliseen, taloudelliseen ja psyykkiseen. Fyysinen hyvinvointi tarkoittaa kehon terveyttä ja toimintakykyä. Sosiaalinen hyvinvointi tarkoittaa ihmisen kykyä ja mahdollisuuksia luoda ja ylläpitää terveitä, tukevia ihmissuhteita, sekä osallistua yhteisön toimintaan. 

Taloudellinen hyvinvointi yrittäjälle tarkoittaa taloudellisen vakauden ja turvallisuuden saavuttamista, joka mahdollistaa yrityksen kasvun, kehityksen ja henkilökohtaisen hyvinvoinnin. Taloudellinen hyvinvointi ei ole vain tulojen ja varallisuuden määrää, vaan se liittyy myös kykyyn hallita omia taloudellisia resursseja ja varmistaa pitkäaikainen kestävyys. Tästä kirjoitan vielä lisää!

Sitten siihen, mikä on tärkeintä kestävässä yrittäjyydessä.

Psyykkinen hyvinvointi yrittäjälle tarkoittaa henkistä tasapainoa, mielenrauhaa ja kykyä hallita stressiä, joka liittyy yrityksen pyörittämiseen. Yrittäjyys on välillä henkisesti haastavaa, sillä siihen liittyy jatkuvia päätöksiä, epävarmuutta ja paineita. Psyykkisen hyvinvoinnin tärkeimpänä osa-alueina pidän itsemyötätuntoa, sekä työn merkityksellisyyttä. 

Itsensä tunteminen ja hyväksyminen on ehdoton hyvinvoinnin tukipilari. Itsensä tunteminen vahvistaa itsetuntoa. Itsetuntemus auttaa meitä ymmärtämään omia arvojamme, vahvuuksiamme, heikkouksiamme, tunteitamme ja reaktioitamme eri tilanteissa. Uskon, että itsetunnossa on myös avain kestävään yrittäjyyteen

Kun itsetunto on hyvä, yrittäjä tekee itselle hyviä valintoja ja asioita. 

Itsensä tunteminen lähtee luonnollisesti itsetutkiskelusta. Tärkeää on pysähtyä ja kuunnella mitä tarpeita itsellä on siellä kaiken liiketoiminnan ja yrittämisen alla. Mitä sinä tarvitset ja haluat? Jos sinulla lyö ihan tyhjää kysymyksessä “kuka minä olen ja mitä minä haluan”, älä ahdistu. Niin meillä kaikilla joskus lyö. Onneksi aina voi kilauttaa kaverille ja pyytää häneltä palautetta siitä, miten hän sinut kokee. Siitä voi jo päästä vähän jyvälle itsetuntemisen suhteen.

Yksi hyvä itsetunnon vahvistaja on omien vahvuuksien miettiminen. Eikä kannata unohtaa myöskään kehityskohteita! Nämä yhdessä niiden asioiden kanssa mitä haluat tehdä, luovat jopa tavoitteita mihin suuntaan haluat elämässä seuraavaksi kehittyä. Taas, muista hyväksyä itsesi!

Kun olet pohtinut pääsi puhki omia vahvuuksia, tarpeita, haluja ja kehittämiskohteita, niin jos pystyt, voit lisäksi miettiä, mitkä asiat näihin ohjaa. Näitä asioita voit kutsua omiksi arvoiksi. Esim. minulle on tärkeää, että tekemisissäni on tiettyä vapautta. Vapaus on mulle tosi iso arvo! Ja ohjaa valintaani niin yrittämisen, kuin työnteon suhteen.

Muista tilata mun uutiskirje, täältä kotisivuiltani. Scrollaa vain ihan loppuun saakka. Ensi kerralla avaan sitä, miten työstin ja noh, lähes synnytin omia arvojani! Se ei ollut mitenkään helppoa, mutta samalla kaavalla säkin voit vahvistaa itsetuntoasi ja kirkastaa omat arvosi! Seuraathan mua jo instassa,ja linkkarissa? Kiitos kun luit <3

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *