Vinkit yrittäjälle sairastumisen varalle!

Aloitin blogini ”parasta yrittämisessä” sarjan kertomalla, miten vapauttavaa oli ensimmäisen kerran ymmärtää, että oli vapaa sairastamaan. Voit lukea fiilikseni täältä. En osaa laskea niin pitkälle, kuinka monta tarinaa ja vitsiä olen kuunnellut siitä, miten yrittäjä ei ole koskaan sairaana. Ei yrittäjä voi sairastaa! Älä sinä aloittava yrittäjä, näitä vitsejä kuuntele!

Vaikkei yrittäjän tarvitse anella anteeksiantoa sairastumisestaan keneltäkään, niin yrittäjän murheet sairastuessa kasvavat. Sairastumisen lisäksi pitää murehtia, miten liiketoimintaa pidetään yllä. Kukaan ei tule tuuraamaan ja työt on tehtävä joka tapauksessa, joko itse tai työntekijän voimin. Mikäli niitä ei tee sairaana, ne kerääntyvät jonoksi odottamaan yrittäjän tervehtymistä. Kaikkia töitä yrittäjätkään eivät voi laittaa jonoon. Kukkakaupan pitäjän on syytä avata kaupan ovet lauantai aamuna, vaikka pää olisi siellä kuuluisassa kainalossa, ellei ole ymmärtänyt ajoissa perehdyttää itselleen sijaista.

Palkansaajan etu sairaslomalla on se, että palkansaaja saa palkkaa jäädessään yskimään kotiin. Palkansaajan sairasloman palkka vaihtelee työehtosopimuksen mukaan, mutta usein maksetaan täysimääräisenä, ilman lisiä, 9 arkipäivän ajan. Yrittäjän sairasloman palkka perustuu taas yrittäjän maksamaan YEL-maksuun. Tämä maksu on minusta huono peruste sairaspäivärahalle, sillä esim. aloittavalla yrittäjällä YEL-maksut ovat usein pienimpiä mahdollisia, kun rahaa tulee yritykseen vielä niukasti. Toisaalta taas, yrittäjä saa vähentää YEL-maksun verotuksessa ja palkansaajat eivät. Voit lukea lisää YEL-maksuista esim. Veritaksen sivuilta.

Vinkit yrittäjälle ennen sairastumista!

Haluan ennen vinkkejä vielä raapaista vähän sairastumisen kulttuuria. Suomalainen sisuhan ei sairasta. Töihin mennään kipeänä, Buranaa syöden ja sairastamaan jäädään vasta kun lääkäri pakottaa ja lääkäriinhän hakeudutaan vasta kun ulostetaan verta. Tämä oli sairastamisen kulttuuri, varsinkin ennen koronaa. Korona tempaisi kaikki pienen pierunkin päästäneet kotiin sairastamaan, siis kaikki paitsi yrittäjät.

Jos jotain toivon, että yrittäjätkin olisi koronasta oppineet, olisi se, että yrittäjien ei tule olla korvaamattomia. Se yrittäjä, joka tekee itsestään korvaamattoman, on ajattelematon. Joten rakkaat yrittäjäkollegat ja yrittäjiksi aikovat, tehkää teille sairaslomasuunnitelma: miten toimitte, kun sairastutte?

Kaikki ihmiset, myös yrittäjät sairastavat joskus. Kaikki ohjeet hakusanoilla ”miten yrittäjä voi sairastaa” kertovat miten sairaspäivärahoja haetaan. Kannustan kuitenkin miettimään seuraavat 10 kohtaa jo yritystä luodessa ja päivittämään ne yrityksen toimiessa:

10 vinkkiä, jotka pitää ajatella ennen sairastumista:

  1. Kun sairastut, saatko asiakkaat kiinni? Pyydäthän aina puhelinnumerot?
  2. Oletko perehdyttänyt jonkun ystäväsi/kollegasi/perheenjäsenesi työhösi, joka voisi tehdä työsi puolestasi?
  3. Osaavatko työntekijät paikata sinun toimiasi yrityksessäsi? Voitko ostaa jostain työntekijän paikkaamaan sinua? Onko sinulla varaa ostaa nopeasti työvoimaa?
  4. Säästäthän tilillesi rahaa/puskuria sairastumisen varalle?
  5. Voiko töitä siirtää? Miten? Kerrotko asiakkaalle, että sairastuessa, työt voivat viivästyä?
  6. Olisiko yritystoimintaa sairauksien varalta järkevämpää pyörittää porukassa?
  7. Jos sairastut vakavasti, esim. ajat kolarin, oletko luonut varatoimintasuunnitelman, jotta joku muu voi pyörittää yritystäsi? Eihän kaikki tieto ole vain pääsi sisällä?
  8. Osaatko priorisoida työsi? Jos pakko tehdä sairaana, tee vain välttämätön.
  9. Onko vakuutesi kunnossa? Sairausvakuutus ei välttämättä ole ihan huono idea?
  10. Onko töihin pakko palata puolikuntoisena? Sairastutko vain nopeammin uudelleen?

Muista liittää yllä olevat mietinnät myös omaan liiketoimintasuunnitelmaasi. Mieti miten pystyt olemaan korvattavissa! Seuraavaksi jaan ilmaisen tuhansien eurojen arvoisen vinkin, lue tarkasti: Kun teet itsestäsi korvattavan, se vapauttaa sinut mahdollisesti myös tulevaisuudessa työstäsi ja business pyörii myös ilman jatkuvaa läsnäoloasi. Ole hyvä!

Ota kanavani seurantaan, mikäli haluat seurata laajasti yrittäjyysaiheita. Löydyn Instagramista ja LinkedINistä. Tilaa toki uutiskirjeeni täältä sivun alareunasta. Uutiskirjeessä jaan ilosanomaa vain hyvistä ja hyödyllisistä asioista! Kiitos kun luit.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *