Arvot hukassa?

Arvon mekin ansaitsemme

Mulle nousee vähän oksennusta suuhun ajatuksesta ”arvotyöskentely”. Tai nousi ennen. Nyt olen neljättä viikkoa Anna Perhon Superduuni valmennuksessa. Toisella viikolla käytiin heti omiin arvoihin kiinni. Ennen kun sinulle nousee oksennusta suuhun, niin anna kun yritän selittää, mikä merkitys arvoilla on.

Aloitin työn tekemisen n. 13 vuotiaana lehtien jakamisella. Sen jälkeen olen tehnyt kaikenlaista työtä ja paljon. Olen tehnyt vain tekemisen ja rahan ilosta. Yhtään sen enempää miettimättä olenko työssä hyvä, onko se sellaista mistä nautin ja koenko työstä mitään sen isompaa mielihyvää.

Sitten ihan yhtäkkiä täytin 35 vuotta. Yhtäkkiä olin tradenomi, sairaanhoitaja, ylempi tradenomi, yrittäjä ja työntekijä. Äiti ja vaimokin. 8h päivässä, 38h viikossa, 1/3 vuodesta. Niin paljon meillä aikuisilla menee aikaa työnteossa, ruuhkavuosienkin keskellä. Ehkäpä juuri siksi olen pohtinut PALJON viimeisen kolmen vuoden aikana mitä työ minulle merkitsee. Kun aikaa on vähän, ei ole varaa tehdä itselle epämieluisia asioita.

Yrittäjä ei ole yhtään sen erilaisemmassa asemassa, kun puhutaan hyvästä työelämästä. Yrittäjällä on vielä ehkä vähemmän varaa saada bore- tai burnout työelämästä kuin palkkatyöntekijällä. Sairaslomat ja uupuminen on yrittäjälle todella kallista!

Mistä me yrittäjinä sitten tiedämme, teemmekö työtä kestävästi, eli niin, ettemme uuvu siihen huomenna tai viiden vuoden päästä? Kaikki lähtee työn merkityksellisyydestä. Huh! Koen itse ainakin kovasti tyhjyyttä, ahdistusta ja toivotonta oloa, kun yritän miettiä, mikä tekee työstäni merkityksellistä.

Jotta saadaan joitain aikaiseksi, tarkastellaan merkistyksellisyyttä ulkoisesti ja sisäisesti. Ulkoinen merkityksellisyys tarkoittaa ympäristöön, yhteisöön ja muihin ihmisiin vaikuttamista. Sitä miten työsi auttaa tai luo arvoa yhteiskunnalle tai se miten saat arvostusta ja tunnustusta muilta. Sisäinen merkityksellisyys syntyy henkilökohtaisista tuntemuksista ja arvoista.

Sisäinen merkityksellisyys liittyy siihen, kuinka työ resonoi yrittäjän oman identiteetin, intohimojen ja elämän tarkoituksen kanssa. Aika pala purtavaksi. Työn pitää antaa energiaa ja innostaa, sekä mahdollistaa kehittyminen. Lisäksi työn pitää olla linjassa omien arvojen kanssa.

Ovatko arvot siis kivijalka kestävälle yrittäjyydelle? Ennen Superduunia, en pitänyt arvoja minään. Sitten tein töitä, arvojani (vapaus) vastaan. Nyt tiedän, että oma sisäinen hyvinvointi lähtee siitä, että työni on linjassa arvojeni kanssa. Kun voin hyvin, voin olla tuottava, kehittävä, idearikas ja jaksaa läpi yli 50 vuotisen työelämätaipaleen.

Yrittäjille arvojen kirkastaminen on todella tärkeää, koska yrittäjät eivät voi sulkea ovea perässään työpäivän jälkeen, vaan tietyllä tavalla he edustavat aina yritystään. Joten työnteon jaksaminen yrittäjänä on isossa osassa yrittämistä.

Kun yrittäjä toimii omien arvojensa mukaisesti, liiketoiminta tuntuu merkityksellisemmältä, päätöksenteko helpottuu ja asiakkaat sekä yhteistyökumppanit kokevat yrityksen aidoksi ja luotettavaksi.

Joten, yrittäjä, mitkä ovat sinun arvosi? Mitkä ovat sinulle ne asiat, joiden avulla jaksat puskea läpi vaikeidenkin aikojen? Oletko koskaan miettinyt millä tavalla yrittäminen on sinulle merkityksellistä? Olisiko aika selvittää omat arvot?

Arvon mekin ansaitsemme Suomenmaassa suuressa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *