Parasta yrittämisessä osa 16/52: Ulkoista

Voi kun osaisikin kaiken! Tai en tiedä, olisiko se kivaa. Joutuisi itse tekemään täytekakut synttäreille, rakentaa itse oman kasvihuoneen tai laskemaan palkkoja. Jos jotain olen oppinut osakeyhtiössä työskentelystä, on se, että mitä enemmän ottaa porukkaa mukaan, sitä enemmän osaamista saa mukaan.

Ulkoistaminen on ratkaisu aina silloin, kun on jotain mitä ei osaa, mihin ei ole aikaa tai mistä ei pidä. Ulkoistaminen tarkoittaa yleensä palveluiden ostamista joltakulta muulta. Se on hyvä keino saada yritykselle sellaista osaamista, mitä ei itsellä ole, nopeasti, luotettavasti ja ”out of the box”-tyyppisesti.

Ulkopuolelta ostettu osaaminen ratkaisee tarpeen, johon osaaminen on ostettu. Samalla saattaa saada ulkopuolisen näkemyksen jostakin, mitä pitäisi kehittää tai miten jokin asia yrityksessä pitäisi hoitaa. Joten tarpeeseen ostettu osaaminen voi tuoda myös lisäarvoa.

Ja tottakai, ulkoistaminenkin voi mennä pieleen. Ihan niin kuin mikä tahansa yrittämisessä ylipäätään. Siksi osaamisen ostamiseen kannattaa kiinnittää huomiota, tehdä vertailuja ja ehkä myös panostaa. Me kaikki tiedämme, ettei hyvää saa halvalla ja osaamisen ostamisessa tämä pitää yleensä myös paikkansa.

Nykyään on jo lähes muotia ulkoistaa sellaisia tehtäviä, jotka itse osaa, mutta niiden tekemiseen menee aikaa, eikä niiden tekeminen tuota. Tällaisia ovat esimerkiksi siivoaminen, ruuan tilaaminen tai kahvin keiton ulkoistaminen kahvikoneelle. Hyvä! Palvelujen käyttö lisääntyy, mikä on hyvä juttu talouden kannalta.

Tällaista tuottamattomien tehtävien ulkoistamista tehdään yritysten lisäksi yksityiskodissa, vedoten siihen, että jos siivoaa 3h viikossa, niin se 3h kannattaa tehdä töitä tuottaen rahaa ja ostaa sillä rahalla se siivooja. Olen kuitenkin jäänyt miettimään, mitä jos siivoan itse 3h, niin ei tarvitse tehdä sitä 3h töitä maksaakseen sitä siivoojaa.  Järkeä vai ei?

Ulkoistus avaa liiketoimintamalleja ja -ideoita yrityksille ja myös freelancereille. Itse uskon ja toivon, että yritykset ulkoistavaisivat enemmän, jotta osaajien olisi mahdollista työllistää itsensä myymällä osaamistaan. Voisiko ulkoistus olla jokin, josta sinä saisit liiketoimintaideasi tai jokin mihin voisit laajentaa liiketoimintaasi?

Ota kanavani seurantaan, mikäli haluat seurata laajasti yrittäjyysaiheita. Löydyn Instagramista ja LinkedINistä. Tilaa toki uutiskirjeeni täältä sivun alareunasta. Uutiskirjeessä jaan ilosanomaa vain hyvistä ja hyödyllisistä asioista! Kiitos kun luit.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *