Parasta yrittämisessä 13/52: Toimit koko ajan epävarmuusalueella.

Mikään ei kehitä ihmistä enemmän kuin epävarmuudessa toimiminen. En tiedä onko joku ”oikea ajattelija” sanonut noin, mutta niin se on! Kun oppii kestämään epävarmuuden sietämistä, ei stressaannu enää koskaan mistään pienestä.

Yrittäminen on jatkuvaa epävarmuudessa toimimista. Et voi koskaan olla täysin varma, että millainen liiketoimintasi on kuukauden päästä. Muistan ajan, kun olin palkkatyössä ja hoitajana määräaikaisella työsopimuksella. Tiesin, että työ loppuu joulukuun loppuun, eikä jatkosta tiedetty, vaikka elettiin jo joulukuuta. Tunne söi. Se sai miettimään kaikenlaista, mm. mikä minussa on vikana, kun ei työsopimusta jatketa.

Kohta olinkin yrityksen kanssa epävarmuusalueella. Uusi asiakas on aina ilo. Uusi varaus on aina ilo. Tietämättömyys tulevasta ja itsestä riippumaton palveluiden käyttöaste ei ollut ilo. Eikä ole vieläkään. Olenkin sanonut Elämäni Yrittäjänä podcastissa yrittämiseni olevan edelleen sivutoimista. Siihen on monta syytä, mutta yksi niistä on se, että yrityksen toiminta on epävarmaa. Alkamassa on toinen toimintavuosi ja vaikka ensimmäinen vuosi oli todella hyvä, on toinen vuosi taas aivan epävarma.

Epävarmuudessa toimiminen ja epävarmuuden sietäminen on taito, jota ei kaikilla ole. Palkkatyö tuo varmuutta ja pysyvyyttä. Vakituisen palkkatyön kanssa epävarmaa huomista ei ole. Ainakaan käytännössä, jos nyt jätetään työpaikkojen konkurssiuhat ja lomautukset huomioimatta. Epävarmuuden sietäminen on merkittävä työelämän, mutta myös elämän taito.

Epävarmuuden sietäminen opettaa stressaaman vähemmän niistä asioista, joilla ei elämän kannalta ole hirveästi merkitystä. Tarkoitan esimerkiksi se, että saanko kaupasta enää tarjouskalaa, jos en ole ensimmäisenä jonossa, ei aiheuta tunteita puoleen eikä toiseen. Voi myös kokata kanasta jotain.

Epävarmuudessa toiminen opettaa elämään vaihtoehtojen mukaan. Mikäli ensimmäinen vaihtoehto ei onnistu, siirrytään nopeasti ja kätevästi seuraavaan vaihtoehtoon. Epävarmuudessa toiminen opettaa suunnittelemaan asioita niin, että jo lähtökohtaisesti suunnittelee ensimmäisen vaihtoehdon lisäksi toisen vaihtoehdon ja kolmannen vaihtoehdon. Epävarmuudessa toiminen, tekee ihmisestä tehokkaan, luovan ja pitkäjänteisen. Epävarmuuden sietäminen ja epävarmuudessa toiminen opettaa ihmiselle, ettei asiat mene aina niin kuin on haluttu, MUTTA luovimalla, asioita voi saada edistettyä haluamaansa suuntaan.

Epävarmuudessa toimiminen ja epävarmuuden sietäminen on yrittäjyyden kulmakiviä. Kukaan ei ole niin hyvä epävarmuuden sietokyvyltään kuin yrittäjä. Siksi yrittäjät ovat kullan arvoisia työmaailmassa. Mikäli joku yrittäjä tarjoaa palveluitaan oman yrityksesi käyttöön, muista huomioida, että tekijä sietää varmasti epävarmuutta keskivertoa paremmin.

Muista yrittäjä myös itse mainita elämäsi varrella miten hyvä olet toimimaan epävarmuudessa, tai että ydintaitosi on epävarmuuden sietäminen. Sen taidon hallitseminen vie sinut pitkälle.

Ota kanavani seurantaan, mikäli haluat seurata laajasti yrittäjyysaiheita. Löydyn Instagramista ja LinkedINistä. Tilaa toki uutiskirjeeni täältä sivun alareunasta. Uutiskirjeessä jaan ilosanomaa vain hyvistä ja hyödyllisistä asioista! Kiitos kun luit.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *