poverty, black and white, emotion-4561704.jpg

Parasta yrittämisessä 9/52: Vähennykset!

Tätä tekstiä ei valitettavasti ole nauhoitettuna, lomasta johtuvista syistä 🙂

Hei, onko mitään parempaa syytä yrittää kuin vähennykset? EI OLE! Yrittäjä voi vähentää paljon, muttei kaikkea koskien liiketoimintaansa. Verottajan sivuilla on erittäin kattavat oppaat mitä saa ja mitä ei. Oma kirjanpitäjäsi tietää parhaiten. Siksi aina ennen epävarmaa ostosta kannattaa varmistaa kirjanpitäjältä, onko hankittava asia varmasti vähennyskelpoinen. Ajattelin avata tähän tekstiin mitä vähentäminen tarkoittaa, jos aloitteleva yrittäjä eksyy tekstiä lukemaan.

Verovähennykset tarkoittavat sellaisia vähennyksiä, jotka vähentävät maksettavaksi tulevien verojen summaa. Verovähennykset pienentävät verotettavan tulon määrää, ja maksat näin pienemmästä summasta veroja. Periaatteessa kaikki yritystoimintaan liittyvät kulut kuuluvat vähennettäviin. Näissä on toki poikkeuksia riippuen mm. toimialoista, joten asioissa kannattaa olla tarkkana!

Vähennykset vaihtelevat yritysmuodon mukaisesti. Toiminimiyrityksen ja osakeyhtiön suurin ero on siinä, ettei toiminimi yritys maksa erikseen tuloksesta veroa. Kärjistäen voidaan ajatella, että toiminimiyrittäjä maksaa ansiotuloveroja siinä missä palkansaajakin. Palkansaaja maksaa veroprosentin mukaan ja toiminimiyrittäjä ennakkoverojen mukaan. Osakeyhtiön yrittäjät maksavat itselleen palkasta normaalin veroprosenttinsa mukaan, niin kuin palkansaajatkin. Osakeyhtiö maksaa lisäksi 20% tuloveroa yrityksen tuloksesta. Haluan korostaa, että verotus on yksi vaikeammista asioista hallita, joten huolehdi oikeasti siitä, että sinulla on H-Y-V-Ä kirjanpitäjä.

Googlaamalla löydät vähennyksistä paljon tietoa, tarkistathan, että lähde on luotettava. Yritystoiminnassa vähennettäviä asioita ovat mm. autokulut, työmatkat, toimitilan vuokra, työhuonevähennys, markkinointikulut, työvaatteet, tietokoneohjelmat, netti, puhelin, puhelinlaskut, kirjapitokulut, aiheeseen liittyvä kirjallisuus, vakuutukset, koneet, ja kalusto.

Parasta vähennyksissä on se, että vaikka olet oikeuttettu saamaan vähennyksiä vain yrittäjyyden puolesta, on olemassa sellaisia töissä tarvittavia asioita, joista nauttii ja hyötyy nautinnon kautta myös henkilökohtaisesti. Tarkoitan esim. että ”firman piikkiin” menevä puhelin, piristää joka kerta, kun ottaa uuden puhelimen käteen, tai kun puuseppä ostaa firmalle moottorisahan ja sahaa sillä iloisesti puita katki, muistellen vaan miten vanha sama temppuili.

Mitä sellaista mahdat saada tänä vuonna laittaa firman piikkiin, mistä nautit itsekin, ei pelkästään yrittäjänä? Mulla menee ainakin yksi hotelliyö! JES!

Ota kanavani seurantaan, mikäli haluat seurata laajasti yrittäjyysaiheita. Löydyn Instagramista ja LinkedINistä. Tilaa toki uutiskirjeeni täältä sivun alareunasta. Uutiskirjeessä jaan ilosanomaa vain hyvistä ja hyödyllisistä asioista! Kiitos kun luit.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *