startup, start-up, people-593341.jpg

Hallitusohjelma 2023

Uuden hallituksen toimintaohjelma, jossa on sovittu hallituspuolueiden tavoitteet ja tärkeimmät tehtävät. Vuonan 2023 se on otsikoitu Vahva ja välittävä Suomi nimiseksi 244-sivuiseksi paketiksi. Kuuntelin Suomen Yrittäjien poiminnat 20.6.2023, joista poimin mielenkiintoisimmat.

HURRAA!!!

Hallitus edistää palkkatyön ja yrittäjämuotoisen työn parempaa yhteensovittamista! Erittäin tervetullut ja toivottu muutos! Hallitus on luvannut valmistella mallin yhdistelmävakuutukseksi, parantaakseen niiden henkilöiden ansiosidonnaista työttömyysturvaa, jotka toimivat yhtä aikaa palkansaajina, että yrittäjinä! Terkut vaan hallitukselle, että kaikki mitä näiden ihmisten eteen teette, edistää työelämän toivottua muutosta, jota kohden olemme jo muutenkin menossa! Lue täältä hybridiyrittäjyydestä.

Hallitusohjelma lupaa aloittaa arvioinnin YEL-järjestelmän kehittämistarpeista. Kehitys YEL järjestelmään? YES PLEASE! Suomen yrittäjänaiset ottivatkin 2022 syksyllä kantaa uudistukseen ja myös Mikro- ja yksinyrittäjät, ovat koko ajan asian päällä. Olethan liittynyt jompaankumpaan yhdistykseen saadaksesi ajantasaista tietoa?

Pienyrittäjyyttä tuetaan myös helpottamalla ensimmäisen työntekijän palkkaamista. Työntekijän palkkaaminen onkin luultavasti yksi kasvun esteenä toimivista syistä. Varsinais-Suomen yrittäjien tekemän kyselyn mukaan vastanneista 42% kertoo, ettei ole varaa palkata työntekijää. Kasvun suurin este on, ettei omaa työaikaa ole mahdollista lisätä (55% vastanneista). Vaikka työntekijän silmiin keinot tähän tuntuvat rajuilta, mm. irtisanomiseen riittää asiallinen syy tai ilman painavaa syytä tehtävä määräaikainen työsopimus vuodeksi, niin yrittäjän näkökulmasta se on todella tervetullut uudistus toteutuessaan. Muistetaan, ettei kukaan irtisano hyvää työntekijää, ei kukaan!

Hallitusohjelma ajaa myös pienten riita-asioiden menettelyn ottamista käytäntöön. 20% pk-yrityksistä on jättänyt toteuttamatta omia oikeuksiaan kuluriskin pelossa. Hyvä, että oikeuden edistäminen PK-yrityksille helpottuisi.

Lisäksi ohjelmassa on monta kohtaa, miten lakisääteisiä velvoitteita karsitaan ja sääntelyä puretaan. Esimerkiksi osakeyhtiön purkamismenettelyä sujuvoitetaan. Nykyisin osakeyhtiön voi purkaa käytännössä hakemalla sen konkurssiin tai myymällä, sulauttamalla toiseen osakeyhtiöön. Investointeja tuetaan ja hankekaavoitusta nopeutetaan.

Yksi merkittävä uudistus oli kilpailun edistäminen. Julkiset markkinat ovat 35MILJARDIN arvoiset! Hallitus on luvannut parantaa julkisen sektorin tehokkuutta ja vahvistaa alueellista elinvoimaa rajaamalla julkisen sektorin mahdollisuuksia tuottaa inhouse-yksiköissä sellaisia tukipalveluita, joissa on olemassa toimiva markkina. Tällaisia markkinoita ovat esimerkiksi siivous, taloushallinto, ruoka ja ICT-palvelut.

Verotuksesta haluan nostaa ihan kivan uudistuksen yrittäjyyttä kohden, joka on kotitalousvähennyksen korotuksen jatkuminen vuoteen 2024 saakka. Hoitotyö, hoivatyö ja kotitaloustöiden rajana 3500€ muutoin rajana 2250€. Lisäksi fysio- ja toimitaterapiatoimijoiden kotikuntoutus nostetaan mukaan kotitalousvähennysten piiriin.

BUUUUUU!!!

Niin kuin kaikessa hyvässä, aina on mukana jotain pahaa, poimin itseäni ja muita pienyrittäjiä huolestuttavan verotaakan. Nyt 12kk liikevaihdon ollessa alle 30 000€, mutta yli 15000€ on 30-15t välisen summan saanut osittain arvolisäverosta takaisin. Tämä 15-30t välinen alaraja huojennus kuitenkin poistuu vuonna 2025, EU-direktiivin sanelemana. Ellei asialle Yrittäjät ja/tai politiikka saa tehtyä jotakin. Sen jälkeen alarajahuojennus tulee taas vain 15000€ piiriin. Eli alle 15t 12kk liikevaihto kuuluu vain alarajahuojennuksen piiriin.

Eli jotain hyvää ja jotain pahaa. Mikäli haluat tutustua lisää hallitusohjelmaan, pääset sinne tästä.

Ota kanavani seurantaan, mikäli haluat seurata laajasti yrittäjyysaiheita. Löydyn Instagramista ja LinkedINistä. Tilaa toki uutiskirjeeni täältä sivun alareunasta. Uutiskirjeessä jaan ilosanomaa vain hyvistä ja hyödyllisistä asioista! Kiitos kun luit.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *