Parasta yrittämisessä 5/52: Päätät itse milloin, missä ja minkä pituisen loman pidät.

En tiedä mitään niin epämotivoivaa kuin kiertävä lomalista. Touko, kesä, heinä, elo ja syys, siinä ne lomakuukaudet. Aloitat toukokuun lomasta ja sitten 2 vuoden päästä sinulla on loma heinäkuussa ja sitten taas odotatkin 4 vuotta, että pääset taas lomailemaan heinäkuussa. Vaikka muu perheesi lomailisi heinäkuussa, sinä olet työssä. Sairaanhoitajana en myöskään saanut pitää kuin 3 viikkoa putkeen lomaa. Yksi viikko piti sijoittaa johonkin, muualle, kuin oman 3 viikon perään. Tämä ei koskaan minulle selvinnyt, miksi näin on, mutta liittynee hoitajapulaan.

Muistan miettineeni päivystyksen työntekijänä, että tähän rytmiin tosiaan luin korkeakoulututkinnon. Toisella korkeakoulututkinnollani saattaisin lomailla 4 viikkoakin putkeen ja joka vuosi heinäkuussa, mutta nyt en voi niin tehdä.

Kruuna vai laava?

Parasta oli myös talviloman sijoittaminen jouluun. Tai ei siinä mitään parasta ollut, koska niinkään ei saanut missään nimessä tehdä. Sitten kytättiin, kuka oli viime joulun ja kuka sitä edellisen töissä. Jos olit jouluaaton töissä, ei tarvinnut olla uudenvuoden aattoa jne. Talvilomaviikolle, viikko 8, oli muitakin lomailija ehdokkaita, kuin minä, joten se meni yleensä arvontahommiksi. Arvaattekin varmaan, osuiko arpaonni kohdalle.

Lomat ja niiden ajankohdat aiheuttavat, muissa kuin virka-aikaa tekevissä työpaikoissa jopa närää ja mahdollisesti, vieläpä riitoja. Joissakin paikoissa, jos joku haluaa lomailla joka syyskuu (jolloin ”kukaan” muu ei halua lomailla), se estetään ja pakotetaan syyskuun lomailija lomailemaan joinakin vuosina kesäkuussa. Onneksi joissakin työpaikoissa osataan jo huomioida koululaistenkin lomat ja työntekijöiden lomat on siirretty lähemmäs kesä-, heinä- ja elokuuta.

Ajatus, että olen lomalla silloin kun lapset eivät ja töissä silloin kun lapset lomalla, oli itselleni pysäyttävä. Tajusin nopeasti helpottavan valttikortin, joka oli 80% työaika. Vaikka lomani ei osunut lasten loma-aikaan, sain enemmän vapaata ja pystyttiin viettää lomaa yhdessä

Lupa lomailla!

Toimiessani yrittäjänä huomasin, mikä vapaus minulla on päättää omista loma-ajoistani. Voidaan varata lapin reissuksi mikä ajankohta tahansa, sillä kukaan muu ei määrää, koska lomaa saan pitää. Ei tarvitse jakaa loma-aikaa kenenkään kanssa. Se on takuu varmasti yksi parhaista asioista yrittäjänä toimiessa. Ei tarvitse pyytää lupaa lomailuun.

No, ehkä laskeudutaan pilvilinnoista sen verran, että viime kesänä taisin pitää lomaa tasan yhden viikon. Se vasta kamalaa olikin. Loppu vuodesta olin aivan loppu. Vapaus tuo vastuun ja loman ajaksi usean yrittäjän on hommattava itselleen sijainen. Tämä ei ole helppoa ja vaikka fyysinen työ ei seuraisi lomalle, niin vastuulliset hallintotyöt seuraavat perässä, lomallekin.

Koska yritän nähdä maailmasta aina hyviä puolia, niin on yrittäjän loman valinta vapaudessa sekin hyvä puoli, että ei ole pakko pitää lomaa. Tällaisena epävarmana aikana, jossa nyt elämme, ehkä kannattaakin sijoittaa lomailu syksymmälle ja painaa töitä kesällä, kirjaimellisesti hiki hatussa tai ainakin niin kauan kuin työtä riittää. Mikäli syksyn töissä painaa vähenemisen uhka.

Onhan se myös niinkin, että kukaan ei ole määrittänyt, miten pitkä kesäloman kuuluu olla. Toiselle voi sopia viikko kerrallaan joka kuukausi, kun taas toinen palautuu lepäämällä koko kesäkauden. Yrittäjänä on vapaus toimia itselleen sopivalla tavalla. Haluaisin myös huomion lauseeseen: yrittäjänkin on lupa lomailla.

Elämä ei ole työtä varten

Tee siis itsellesi tänä vuonna palvelus ja järjestä asiasi sillä tavalla, että voit heittää ainakin viikoksi aivot narikkaan ja vain olla. Hommaa sijainen, järjestä toinen yrittäjä tuuraamaan sinua ja tuuraa vuorostasi toista yrittäjää hänen lomallaan, laita pulju viikoksi kiinni, kunhan mahdollistat itsellesi loman! Kuuntele meidän podcastin Elämäni Yrittäjänä jakso 2 ja tiedät miksi!

Mikäli kukkaro on tiukalla jo muutenkin, voit hakea tuettua lomaa. Lomavinkkejä kesälle 2023 voit kuunnella täältä. Muista myös, ettei lomalla tarvitse suorittaa ja tehdä. Oleilu, retki tai ulkona syöminen ovat jo riittävää tekemistä. Loma on palautumista ja nauttimista varten.

Ota kanavani seurantaan, mikäli haluat seurata laajasti yrittäjyysaiheita. Löydyn Instagramista ja LinkedINistä. Tilaa toki uutiskirjeeni täältä sivun alareunasta. Uutiskirjeessä jaan ilosanomaa vain hyvistä ja hyödyllisistä asioista! Kiitos kun luit.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *