Osa 2/52. Yrittäjäprofiili voi koostua monesta komponentista.

Parasta yrittämisessä osa 2/52: yrittäjäprofiili voi koostua monesta komponentista.

Tämä on parasta yrittämisessä 52 osaisen sarjan toinen osa: yrittäjäprofiili voi koostua monesta komponentista. Ensimmäisen osan voit lukea täältä. Reels innoitti pohtimaan, mitä kaikkea Y-tunnuksen sisällä ja sen kanssa voi tehdä.

Y-tunnus on siitä ihanan helppo, että se ei ole suuntaus, koulutus tai virka, eli titteli. Y-tunnus on mahdollisuus. Mahdollisuus tehdä työkseen mitä ikinä toimiluokkien sisällä keksii. Olen sanonut, että Y-tunnus tulisi olla itsestään selvyys ja se tulisi automaattisesti saada, jos ei jo synnäriltä, niin viimeistään koulusta valmistuessa.

Luonnollisesti on yleisempää, että yritys keskittyy yhteen toimialaan. On asiantuntija alallaan. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö yrittäjällä voisi olla esimerkki useampaa y-tunnusta, eli useampaa yritystä erilaisilla toimialoilla. Eikä sitä, etteikö yhdellä yrityksellä voisi olla useampi toimiala missä toimia. Eikä varsinkaan sitä, etteikö yritys voisi vaihtaa toimialaansa.

Tällaisesta monialayrityksestä esimerkkinä voidaan käyttää kaikkien tuntemaa Nokiaa. Ennen kännyköiden kulta-aikaa Nokia Ab on toiminut mm. kumi-, kaapeli-, metsä-, elektroniikka- ja sähköntuotantoteollisuudessa. Sinun yrittäjä, tai yrittäjäksi aikova, ei tarvitse olla Nokia, mutta Nokia toimii eilisen esimerkkinä, josta voit ottaa mallia huomiseen. Uudistuminen on tulevaisuuden työelämän taito.

Tulevaisuustutkija Ilkka Halava on todennut, että työurat ovat siirtymässä ehjästä palkkatyöstä useaksi tulovirraksi. Työurista tulee vanhanaikaisia ja itsestään vastuun kantaminen, sekä työelämä on paljolti itsestä kiinni. Yrittäminen tulee tulevaisuudessa lisääntymään, niin että 2040-luvulla itsensä työllistäjiä on jo 60%. Yrittämisprofiili voi siis todella koostua monesta komponentista. Monialaisen yrityksen lisäksi tai sijaan, voit olla monialainen yrittäjänä.

Itselläni tällä hetkellä on sivutoimisesti tämä oma y-tunnus koulutus/konsultointialalla ja sen lisäksi olen yrittäjä osakeyhtiössä työntekijöiden vuokrausalalla. Tämä turvaa työelämääni myös sen puolesta, että jos toisella yrityksellä menee huonommin, niin voin laittaa enemmän panosta toiseen yritykseen. Kaikki kuuluisat munat eivät ole samassa korissa.

Parasta on se, että voin vaihtaa työnkuvaani välilehteä vaihtaen. Ollen kaikkea niitä asioita, joita rakastan tehdä ja joissa olen hyvä. Y-tunnusten sisällä työnkuvani on rajaton ja voin hyödyntää itsestäni koko potentiaalin. Palkkatöissä tunnen usein valuvani hukkaan, sillä työtittelini ja siihen kuuluvat työtehtävät ovat rajattu valmiiksi ja minulle etukäteen annettu. Nykyisessä työssäni, en voi hyvödyntää koko potentiaaliani, vaikka sosiaalisen median taitoja, sillä joku muu hoitaa niitä työtehtäviä palkkatyökonsernissa, eikä minulla ole niihin pääsyä, taidoistani tai ideoistani huolimatta.

Tuon asian tajuaminen aikanaan, sai minut haluamaan entistä enemmän löytämään sen oikean liikeidean ja työllistymään yrittäjänä monialaisena. Nyt opintovapaalla (josta voit käydä lukemassa täältä), taistelen entistä kovemmin, että tulevaisuudessa työllistäisin itse itseni päätoimisena yrittäjänä.

Ehkä nyt on sinunkin aikasi miettiä, olisiko yrittämisestä sinulle apua, jotta voisit työskennellä koko potentiaalisi kanssa? Tai voisitko yrittäjänä olla monialaisempi ja turvata tulevaisuuttasi? Voit kuunnella podcastini Elämäni Yrittäjänä jakson yrittäjäprofiileista, jos se auttaisi sinua kehittämään omaa rooliasi yrittäjänä.

Ota kanavani seurantaan, mikäli haluat seurata laajasti yrittäjyysaiheita ja vähän mun arkeakin. Löydyn Instagramista ja LinkedINistä. Tilaa toki uutiskirjeeni täältä sivun alareunasta. Uutiskirjeessä jaan ilosanomaa vain hyvistä ja hyödyllisistä asioista! Kiitos kun luit.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *