Kuka pyörittää kansallispuistojen luontokeskuksia?

Suomessa on 41 kansallispuistoa. Kansallispuistojen tarkoitus on vaalia maamme hienoimpia luontokohteita ja niiden monimuotoisuutta. Sen lisäksi tavoitteena on edistää luontoharrastusta, tutkimusta sekä luonnon virkistyskäyttöä. Kansallispuistot sijaitsevat valtion omistamilla alueilla ja niiden hoidosta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut. Yhteistä kaikille suomalaisille kansallispuistoille on se, ettei niihin peritä pääsymaksua. Ne ovat aina avoinna, ja niihin ovat tervetulleita kaikki (lähde).

Aloitin keräämään kansallispuistoja joskus, ehkä muistaakseni, vuonna 2019. Tänään mulla on koossa 16/41. Kansallispuistossa mua kiehtoo luonnossa liikkuminen, kauniit maisemat, jollakin tavalla isänmaallisuus???, luontokeskukset ja hyvin hoidetut retkeilyverkostot ja -palvelut. Kansallispuistoissa on helppo retkeillä. Luontokeskuksia ei ole ihan jokaisessa kansallispuistoissa. Vuonna 2018 opinnäytetyön mukaan luontokeskuksia on ollut 25 kappaletta.

Valtion liikelaitos metsähallitus vastaa osasta luontokeskuksista ja osaa pyörittää paikalliset yrittäjät. Kävin kesällä 2023 Petkeljärven kansallispuistossa, jota pyörittää yrittäjä Nina Tähti apulaisineen. Luontokeskuksen lisäksi yrittäjän vastuulla ovat retkeilypalvelut ja leirintäalue. Petkeljärven luontokeskuksessa on myös tarjolla kahvia ja lounasta. Siellä voi järjestää juhlat tai vuokrata rantasaunan. Voit käydä lukemassa paremmin yrityksen palveluista täältä.

Leirintäalue oli mahtava. Olimme heinäkuussa matkalla asuntoauton kanssa ja saimme paikan, joka oli kertaheitolla suora. Katsoin ihaillen myös telttailijoiden paikkoja, joissa jokaisen telttapaikan vieressä oli pöytäryhmä. Alueella oli lisäksi toimivat leirikeittiöt tiskaus ja ruuanlaitto mahdollisuuksineen. Saunat lämpisivät illalla ja uimaan pääsi laiturin päästä. Kajakkia ja fatbikea olisi ollut mahdollista vuokrata. Palvelut olivat siis kohdillaan.

Minulla on tapana vaihtaa sanasia puheliaiden ihmisten kanssa ja juttelin Ninan kanssa yrittäjyydestä. Hän kertoi, että harmillisesti luonnonsuojelualueella ei pysty kehittämään palveluita paremmaksi.Esimerkiksi kajakkitelinettä ei saa korjata paremmaksi, ainakaan ilman isoa byrokratiamyllyä. Luontokeskus ja muut tilat ovat vuokralla metsähallitukselta. Tähti kertoi, että suurin osa luontokeskuksista pyörii yrittäjien voimin ja muisteli, että vain neljä luontokeskusta olisi metsähallituksen pyörittämiä.

Matka Petkeljärvellä sai minut ajattelemaan niitä yrittäjiä, jotka pyörittävät yritystään byrokratian ja erilaisten päätösten rajoittamana. Miltä se tuntuu, kun into olisi kehittää, mutta ei saa. Tottakai, luontoa pitää kunnioittaa, sehän on itsestäänselvyys! Silti vähän hassulta tuntuu, jos ei saa harmaavesikaivoa tehdä pihalle luonnonsuojelualueen vuoksi, vaikka vieressä on luontokeskuksen keittiön viemäröinti. 80-luvulla asfaltoidusta pihasta puhumattakaan. Onko se parempi, että matkailijat tiputtaa harmaat vetensä teille?

Joka tapauksessa, oli kiva vierailla Petkeljärvellä ja suosittelen kaikille kansallispuistoissa käymistä. Luonto tekee meille ihmeitä!

Ota kanavani seurantaan, mikäli haluat seurata laajasti yrittäjyysaiheita. Löydyn Instagramista ja LinkedINistä. Tilaa toki uutiskirjeeni täältä sivun alareunasta. Uutiskirjeessä jaan ilosanomaa vain hyvistä ja hyödyllisistä asioista! Kiitos kun luit.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *